Çevre kirliliği ölüm getirdi: ‘BP’nin kârı için oğlumun hayatı feda edildi’
Irak’ta yaşayan 21 yaşındaki Ali Calud lösemiden öldü. Irak’ın güneyindeki Rumeyla’da evi İngiliz petrol şirketi BP’nin işlettiği bir petrol sahasında bulunan Ali Calud’un ölümüyle ilgili konuşan doktor, bu hastalığa bölgedeki yoğun kirliliğin neden olduğunu söyledi.
Peder Hüseyin Calud, oğlu Ali Calud’un yaşadığı petrol sahası çevresindeki topluluklarda kanserin “grip kadar yaygın” olduğuna da dikkat çekti. Hüseyin Calud oğlu için “Doğayı severdi. Dünyada en çok sevdiği yer bahçeydi. Çocukların dışarıda oynayıp özgürce nefes almasını istiyordu.”
GAZIN AÇIK YANMASI LÖSEMİ RİSKİNİ ARTIRIR
21 Nisan’da hayatını kaybeden Ali’ye ilk kez 15 yaşında kanser teşhisi konuldu. O günden itibaren mahallesine çok yakın olan ve BP’nin işlettiği petrol sahasından çıkan ateşleme sonucu çıkan zehirli gaza karşı kampanya başlattı.
Petrol çıkarma sırasında zehirli atık gazların yakılması işlemi olarak özetlenebilecek tutuşturma ve bunun getirdiği zehirli gazlara karşı kampanya yürüten Ali, 2022 yılında BBC News Arabic tarafından hazırlanan bir belgesel için hayatını belgeledi. Belgesel artan bir riski gözler önüne serdi. Gazın açıkça yakıldığı petrol sahalarının yakınında yaşayan Iraklı topluluklarda lösemi.
‘OYNADIK VE HIZLI GİRDİK ÇÜNKÜ GÖKTEN YAĞ YAĞDI’
Ali belgeselde, “Futbol oynuyorduk ama sonra hemen içeri girmek zorunda kaldık çünkü bizi boğan bulutlar vardı ve gökten petrol yağıyordu” dedi. Arkadaşlarıyla birlikte Rumeyle’ye ‘mezarlık’ adını verdiler. Şehirdeki kanser seviyeleri çok yüksek olduğu için bunun tutuşmadan kaynaklandığından şüphelendi.
Ali, BBC ekibi için görüntü günlükleri kaydetti ve bu şekilde görüntülenmesine izin verilmeyen yüksek güvenlik alanındaki büyük kirliliğin ortaya çıkarılmasına yardımcı oldu. Ölümünden haftalar öncesine kadar petrol kirliliğini belgeleyen görüntüler göndermeye devam etti. Ali, yayınladığı son görüntülerden birinde, kanser tedavisi yapan steroidlerin etkilerinden yanakları şişmiş olarak, devam eden çaresizliğini dile getiriyordu: “BBC belgeselinden sonra BP ve hükümet, Irak şehirlerindeki kirliliği ve gazı azaltacaklarını söylediler ama ne yazık ki Hiçbir şey değişmedi.”
‘KANSER BURADA GRİP GİBİ’
Ali ayrıca 27 Nisan’daki hissedarlar toplantısında BP’nin Yönetim Kurulu Lideri Bernand Looney’e kendi toplumunda devam eden kirlilik konusunda meydan okumayı planlıyordu. Onun yerine babası konuştu. Çevrimiçi bir görüntülü sohbet ve güney Irak’tan bir tercümanın yanı sıra Looney’ye şunları söyledi: “Kapımda, günün 24 saati ateşlemeden çıkan siyah dumanı görebilirsiniz ve bunu bu ateşlemelerde görebilirsiniz. Bazen çok zor oluyor. nefes alın ve gökten yağ yağıyor… kanser çok yaygın. burada grip gibi.”
Hüseyin, petrol devinin çıkarları için oğlunun hayatının feda edildiğini söyledi. BP’nin karı geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle iki kattan fazla artarak 27.7 milyar dolara ulaştı. Hüseyin Calud’a başsağlığı dileyen BP’nin patronu Looneş, Rumeli’deki ortaklarıyla birlikte petrol sahasındaki ateşleme operasyonlarını azalttıklarını ve sahadaki siyah duman sorununu çözmek için çalıştıklarını söyledi.
‘HERKESİN KARŞISINDA GÜÇLÜ BİR TUTUM BULUNMASI GEREKİYOR’
Yıllık toplantı öncesinde, İngiltere’nin en büyük emeklilik fonları, iklim değişikliği planlarını baltaladığını öne sürerek BP’nin Başkanının atanmasına karşı bir kez daha oy kullandı. Emeklilik fonlarından biri olan Nest, Ali’nin bizzat yer aldığı BBC belgeselini gördükten sonra BP’nin ateşleme faaliyetlerini azaltmak için yaptığı saldırılardan endişe duyduğunu söyledi.
Hüseyin, oğlunu ‘kahraman’ olarak nitelendirerek, oğlunun tedavisi boyunca iyimser olduğunu ve ‘hastalık veya ölümden korkmadığını’ belirtti. Hüseyin, oğlunun ölümünün bir değişiklik getirmesini umduğunu ve “şirketlerin ve ülkelerin sadece Ali’nin değil, herkesin yanında güçlü bir tavır alacağını” söyledi.
Ali, ölmeden önce Irak hayalini paylaştı: “Umarım gelecekte bu petrol şirketleri defolup gaz salınımı durur da çocuklar huzur içinde yaşar.” (BBC Türkçe)